Sunday, January 16, 2011

Duit Hantaran

Semua orang kecoh pasal duit hantaran tinggi sangat. Ada yang claim, macam nak jual anak. Tapi ada tak yang terpikir or tanya, kenapa duit hantaran sekarang makin tinggi. Yang banyak orang pertikaikan, keluarga perempuan letak duit hantaran tinggi menyebabkan ramai yang prefer kahwin lambat dan buat maksiat. Apa punye singkat lah pemikirang korang kalau cakap macam tu.

Korang tahu x, duit hantaran tu tujuan dia apa. Ini adat dikampung aku, aku tak sure lak tempat korang macam mana. Kalau ikut kampung aku, duit hantaran adalah duit belanja majlis perkahwinan. Dah lelaki yang  nak kahwin dengan perempuan, maka pihak lelaki kena lah sediakan duit persiapan majlis kerana majlis perkahwinan dibuat adalah untuk menghebahkan perkahwinan kepada semua orang supaya boleh mengelakkan fitnah.

Selalunya, duit hantaran hasil daripada sepakat kedua belah pihak. Tambahan pulak sekarang ni, kebanyakkan pasangan dah kenal dulu sebelum kahwin. Jadi, masing-masing dah berpakat  yang sesuai dengan kemampuan pasangan.

duit best

Bagi aku, hantaran setakat RM10k sekarang adalagh standard. Cuba korang kira harga seekor lembu dah berapa. Belum lagi bahan-bahan lain. Mak andam, cameraman, khemah, door gift. Semua tu pakai duit. Kalau ada yang bernasib baik, dapatlah  sponsor dari keluarga atau sahabat handai. tapi yang  menanggung sendiri kos perbelanjaan, semua tu memang sangat- sangat memeningkan. Kalau yang jenis ambil khidmat katering sekalipun, tetap melibatkan kos yang tinggi. Ada yang cecah RM25k untuk katering sahaja.

Bagi aku, tak salah kalau nak letak hantaran tinggi asalkan berpada-pada dan berkemampuan untuk kedua belah pihak.  Yang lelaki pin, agak-agaklah kan nak bagi berapa. Kau bukan kahwin paksa, apa salahnya hari bahagia spend sikit untuk hari istimewa. Bukan hari-hari pon nak kahwin. Yang perempuan pulak, letak lah hantaran yang sesuai dan mampu.

Hantaran tinggi rendah bukan isu bagi aku. yang penting, kesepakatan untuk perbelanjaan tu penting.  Selalunya, walaupun hantaran tu RM10k, tak cukup sebenarnya. Harga barang  sekarang bukan macam dulu yang bawang 10sen boleh dapat sekampit. 

Jangan sedap nak menuding  jari salahkan keluarga belah perempuan letak hantaran tinggi macam nak jual anak. Semua duit hantaran digunakan untuk belanja perkahwinan. Lainlah kalau duit hantaran yang diberi guna beli emas keluarga perempuan, shopping baju, belanja seharian keluarga perempuan lepas tu tiba hari menjelang majlis, minta ditambah duit hantaran kahwin. Itu memang melampaulah. Duit hantaran bukan untuk belanja peribadi.

Kepada lelaki, fikirlah dulu sebelum nak bercakap. Yang perempuan pulak, berpada-padalah nak merancang perbelanjaan kahwin supaya tidak menyusahkan orang.

No comments:

Post a Comment