Monday, February 8, 2010

tempah baju nikah untuk pengantin lelaki

Kami tempah di tailor yang berasingan sebab asri dah biasa dengan abang mus ni.memang dari dulu dia tempah baju dengan brother ni..jahitan kemas dan yang penting murah..ni yang paling aku suka..tambah menarik brother ni sebenarnya selalu dapat sub-project dari tailor baju melayu yang femes..(nama terpaksa dirahsiakan)..kalau tempah di butik yang ada jenama, harga upah sahaja RM200++ tak lari..better tempah dekat brother ni.same quality but more cheaper.

Baju sanding dan nikah asri kami tempah sekali dekat brother ni since dia kata dia bole buat baju over-coat..upah over-coat RM100 sahaja..tapi sebab kami buat lining di baju dan tambah sulaman maka harga sedkit bertambah, tapi tak banyak pun, just extra RM100.kira upah baju over-coat, lining dan sulam hanyalah RM200..harga ni aku rasa paling murah sebab based on aku survey selama ni, untuk upah over-coat sahaja tanpa lining ataupun sulam mencecah RM250 min..(aku survey dalam 10 kedai yang amek upah jahit baju pengantin area melaka dan KL) so kalau aku nak extra jahitan mestilah aku kena xtra budget lagi.upah over-coat memang sedikit mahal compare dengan baju melayu biasa sebab over-coat ni 3 pieces..seluar, baju dalam macam baju melayu tapi tak ada lengan dan jaket luar..untuk baju sanding asri ni aku guna fabrik bridal satin..memang selalu orang buat baju pengantin lelaki dari kain ni…beli di Osman Textile dekat semua house.harga agak murah compare dengan tempat lain..semeter RM15..last aku survey harga jakel RM40/M, Maya RM20/M, Gulatis RM90/M..maybe mereka akan claim kain tu semua kualiti murah sebab tu harga dia murah..tapi tu taktik pemasaran je sebab semua kedai aku pergi, aku rasa kain dia sama je rasa..semua tip beli kain ni aku dapat dari nina (bukan setakat design baju aku je, segala macam tips nak buat majlis semua boleh tanya dia sebab dia ni dulu wedding planner)..untuk baju dalam asri, aku guna satin supaya asri tak berapa rasa kepanasan yang amat masa bersanding nanti..aku liningkan seluar dan bahagian tangan dengan lining cotton for the same reason.biar peluh senang nak serap, badan tak berapa gatal dan kurang panas..

baju nikah asri biasa je..baju melayu cekak musang lima butang bakal dipadankan dengan samping silver yang aku beli di jakel..satin putih yang of course sama dengan baju nikah aku..since tema nikah is off-white semestinya baju nikah kami off-white la semua..harga untuk baju melayu agak murah, RM70 sepasang..so kami mengambil kesempatan ini untuk menempah baju raya tahun ni yang kebetulan berwarna pink..sebenarnya plan asal satin pearl pink yang aku bagi masa tunang aku nak jadikan baju nikah tapi bila aku berkenan baju nikah yang berwarna putih dan kebetulan aku beli kain baju nikah, ada  pakej baju melayu sekali so jimat lah duit kami sebab tak payah spend untuk kain baju melayu pulak..tapi kain ni pun setelah penat aku memujuk tokei jakel untuk bagi satin yang aku berkenan bukan satin yang sepatutnya mereka masukkan dalam pakej tu..(sebenarnya selalu yang pakej baju kahwin lelaki dan perempuan kena tengok betul2 sebab selalu dia bagi satin murah je)

Kalau kawan2 rasa berkenan nak tempah kat brother ni nanti aku bagi nombor telefon dia..rumah dia area selayang..tapi aku tak ingat pulak nama kampung dia..just call je sebab nanti brother ni akan tunggu di tepi jalan baru dia bawak ke rumah dia..

updated news..disebabkan ramai yang berminat nak tahu, ni aku tambah sikit info untuk sesapa yang berminat.

Baju melayu upah dia rm70
Over coat sepasang siap lining upah die rm120..lining beli kain chifon lining..nipis n soft kain dia..semeter dlm rm5@6.. sepasang overcoat dalm 4 meter kain bridal satin. baju dalm yg mcm singlet tu dalam 2 meter..pakai satin biasa je.. ni unuk size lelaki M.

Rumah brother tu dekat Jalan Nakhoda Kanan 22, Kampung Nakhoda Kanan, Selayang. no phone dia 0123875735..abang mus..

update : saya tak ada alamat penuh dia sebab dah ingat jalan nak kerumah nya so x ingat alamat. No dia memang kadang2 of sebab kadang2 dia balik kampung x on fon. Kena call banyak kali.

26 comments:

  1. hi, saya sangat berkenan dgn tailor ni! boleh mintak name and contact number? thanks!

    -demonicvixen@hotmail.com

    ReplyDelete
  2. hi, saya pun berminat la dgn tailor nie.
    Boleh emel saya tailor nie tak? Thanks.

    gvie_wee@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. boleh email no tailor ni x? nshahrulnizams@gmail.com... thanks

    ReplyDelete
  4. hai..sy bmnat ngn tailor nih,bleh bg no kontek die x? ezwan25@gmail.com...thanks

    ReplyDelete
  5. hiii..wahhh..mmg murah laa...saya ingat nak laa cuba kat saner...maner laa tau klu ok...blh awak bagi no tailor tu tak kat saye....email saye niesa.t83@gmail.com..tq...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. hiii..sure nih skali ngn lining ngn sulam sikit² RM200 jer..huhuh murah la jugak eh...boleh xbg no contact tailor tu.?? saye sgt² berminat..email kite kt adiknina@gmail.com

    ReplyDelete
  8. murah nyer... nak contact no brother nih bley..
    email sye yek... juitahamzani@yahoo.com.au

    ReplyDelete
  9. hi salam
    boleh kasi nama n contact no brother tu x?
    tqs

    juwita23@gmail.com

    rgds

    ReplyDelete
  10. Hallo SESANGAT BERMINAT DENGAN TAILOR TU, BOLEH KASI CONTAC NUMBER BROTHER tU TAK? >> chikedis76@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Hai! boleh kasi u punya tailor contact no to: aaeida@hotmail.com

    ReplyDelete
  12. Hi do email me that brother tailor contact number to heartira@gmail.com tq

    ReplyDelete
  13. hi!boleh tolong kasi contact no tailor ni to hidayahsharkawi@gmail.com? tq

    ReplyDelete
  14. sori la lmbt..xsmpt nak check komen. ape2 hal just email je zaynorsuhada@gmail.com

    ReplyDelete
  15. hi salam,
    boleh bg no contact brother ni x, harga sgt berpatuatan..survey tempat lain sume mahal2..untuk coat + seluar perlu berape meter yekk+perlu lining?..thank u.


    nadiahabdullah0612@gmail.com

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum. blog awak sangat membantu bakal2 pengantin. saya berminat dengan tailor awak ni. boleh emelkan nama dan alamat tailor ni? dan jika ada no telefon skali ye. emel saya: goodgal_2912@yahoo.com. terima kasih.

    ReplyDelete
  17. salam, saya tinggal area selayang..memang mencari tailor untuk pakaian lelaki..kalau tak keberatan, nak no telefon n alamat tailor..TQ ;)

    aienadhira@gmail.com

    ReplyDelete
  18. saya nak contact number. drmdbg@gmail.com

    ReplyDelete
  19. emailkan alamat dan nama tailor ni. saya berminat untuk tempah baju pengantin. twisties_gurlz86@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. salam..blh email kan alamat and nm tailor ni .. nad_capsgulz@yahoo.com
    tq :)

    ReplyDelete
  21. salam..boleh email alamat tailor tak..saya berminat
    mohdanuarmahat@ymail.com

    ReplyDelete
  22. assalam. Puan saya ada try call number yang puan bagi. tapi tak dapat. boleh puan bagi latest phone number beliau? wanmahfodz87@gmail.com

    ReplyDelete
  23. sgt membantu, boleh pm latest phone number? tq..
    liyana.mamy@gmail.com

    ReplyDelete
  24. sgt membantu, boleh pm latest phone number? tq..
    liyana.mamy@gmail.com

    ReplyDelete
  25. assalam. Puan saya ada try call number yang puan bagi. tapi tak dapat. boleh puan bagi latest phone number beliau? elyamohdkhalid@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Salam. Mohon share nombor tailor abg mus. Boleh email ke saya di afia_chan@yahoo.com

    ReplyDelete