Thursday, December 19, 2013

Slip Disc L4-5

Sekarang aku tengah menanggung sakit dek kerana ini. Nak duduk sakit, nak jalan pun sakit.

Slip disc ni kalau ikut doctor tak boleh baik, cuma boleh control. Cara nak control dengan swimming or buat senaman yang stretching macam yoga or pilates. Joging or gym adalah tidak sesuai.

images

Luckily, aku punya still minor slip disc and saraf pon tak rosak lagi. So doctor suggest pergi buat urut traditional je. Lagi satu, those yang menghidap slip disc tak digalak kan gemuk sebab boleh buat keadaan bertambah teruk.

Buat sekarang ni, antara ubat yang kena aku telan hari hari, vit, muscle relax & pain killer. Koyok pon ada jugak tampal kat tempat sakit tu.

Macam aku, punca aku slip disc sebab dulu jatuh terlentang memang berketak bunyi. Seminggu tak boleh menahan sakit pinggang. Tapi yang sedih nya dulu masa first time kena aku pergi check dekat klinik kesihatan. Masa tu takde medical cover so mampu pergi sana je.

So masa cek tu, xray dan doctor bagi pain killer yang berbentuk sejenis panadol. Nak dapat kan xtray tu pun aku kena berulang kali pergi cek. Compare dengakn kat KPJ, sekali cek doctor dah tau apa yang tak kena.

Disuruh nya beli lumbar support. Mahal okeh lumbar support tu. Aku beli lepas less RM180 kot. Sedih sangat masa tu. Nak pergi klinik lain memang tak mampu maka tahan je lah sakit selama setahun.

Since tak mampu nak pergi dapat kan proper rawatan kitorang try urut traditional merata aku pergi finally bertemu jodoh kat Kota Tinggi. Sekali tekan je tulang aku, baik dah.

After two year, muncul kembali pulak slip disc ni. Hope cepat lah baik. Tak tahan  nak menahan bila saket nya datang.

1 comment: