Tuesday, October 22, 2013

Kesan Suntikan Depo

Aku dah amek depo sebanyak 3 kali. Amek kat LPPKN. Murah sikit compare to klinik biasa. Tapi suntikan ni x terdapat di KKIA ye.

Kalau tanya pun, dorang akan cakap government tak supply..Siap takutkan cakap amek depo boleh kering kan susu. Nan ado sebenar nya.

Kerajaan ada menyedia kan suntikan depo dan boleh diambil di klinik LPPKN berharga RM36 untuk 3 bulan. Murah kan? Untuk ibu breastfeed pon ku rasa jangan risau sebab nya setelah jab ku yang ke3 alhamdullilah susu still ada sampai sekarang.

Aku tak alami side effect kenaikan berat badan / pening kepala. Cuma nya period jadi haywire. Kalau datang pun stain je. Kadang-kadang stain yang lama dalam seminggu.. kadang-kadang 3 hari je.

Tapi untuk long term, tak boleh ambil melebihi 2 tahun sebab dikhuatiri boleh menyebabkan tulang rapuh. Selain tu, paras kesuburan menjadi rendah. secara purata dalam 10-12 bulan.  Means even dah stop cucuk, kebarangkalian untuk mengandung kembali lambat.

Apa pon pilihan di tangan kita. Aku stop makan noriday sebab selalu lupa. Jadi jalan terbaik cucuk je terus. Bukan x anak ye, tapi aku ada masalah kesihatan. Once everything dah ok insyallah akan tambah produksi. Siapa tak nak anak ramai kan..

No comments:

Post a Comment